נוהל תזונה ומזון בקייטנה

עקרונות מנחים בתכנון תפריט

הארוחות יורכבו לפי הקריטריונים המופיעים בטבלאות הרכב ארוחות המופיעות בנוהל תזונה ומזון בקייטנות של משרד הבריאות

מתוך נוהל תזונה ומזון בקייטנות - חוזר משרד הבריאות, סעיף 6.3,

  • הקפדה על גיוון פירמידת המזון
    • פריטי מזון שונים עבור מרכיב בארוחה
      לדוגמה, ממרכיב הדגנים תוגש בארוחת העשר ביום ראשון לחמנייה מדגן מלא, ביום שני יוגש לחם מלא, ביום שלישי תוגש פיתה מחיטה מלאה וכד׳
      דוגמה נוספת - מרכיב הארוחה "ממרחים" כולל: גבינה, חומוס, טחינה, טונה, ביצה ועוד
    • גיוון בצבעים
      לדוגמה: מרק אפונה (ירוק) , קציצות דגים, אורז אדום ושעועית צהובה
    • צורות חיתוך שונות
      יש לחתוך את המזון בצורות חיתוך שונות ובאופן שיתאים ליכולת האכילה של הילדים לפי גילם
    • מגוון שיטות בישול
      אידוי, אפייה וצלייה
  • מזונות מומלצים: שלל מאכלים בריאים
    • ירקות ופירות טריים ועונתיים
    • שמן מומלץ לבישול - קנולה או זית
    • מנות דלות שומן מן החי כגון חזה עוף, פילה דג
    • דגנים מלאים (דגני בוקר, לחמים שונים, מאכלי דגנים)
    • חלב ומוצרי חלב מפוסטרים
    • מים - מי ברז בלבד
  • יש להתאים בין המנות בארוחה
    לדוגמה, מנה עם רוטב, כגון קציצות ברוטב עגבניות, תוגש עם תוספת היכולה לספוג את הרוטב (כגון אורז/קוסקוס/פירה)
  • יש לתכנן את רכישת המזון באופן שיספיק לכל הילדים המעוניינים לאכול
  • יש להימנע מהמזונות הבאים: מאכלים מזיקים
    • מזון מטוגן
    • חטיפים, משקאות קלים, ממתקים ועוגיות
    • רטבים מוכנים כגון קטשופ, מיונז, חמאה, מרגרינה ותערובות לטיבול
    • סוכר או תחליפי סוכר (דבש, סילאן, סירופ ואחרים)
    • מוצרים עתירי נתרן כגון אבקות מרק, חמוצים, פיצוחים מלוחים
    • עור של עוף
    • בשר מעובד כגון נקניקים, נקניקיות, שניצלונים ובשר כבוש
  • אין לתת פיצוחים לילדים מתחת לגיל 5

דגשים טכניים

מתוך נוהל תזונה ומזון בקייטנות - חוזר משרד הבריאות, סעיף 6.4,

  • בקייטנה בה מוגש מזון יש צורך באישור לשכת הבריאות.
    הבדיקה תכלול את כלל הנושאים התברואתיים, ובכלל זה מתקנים סניטריים, מים וכדומה
    באתר הקייטנה ומחנה הנוער תהיה תשתית להובלת המזון והטיפול בו, באישור משרד הבריאות.
  • ספק המזון יהיה בעל רישיון וכל האישורים הנדרשים על פי קביעת שירות המזון הארצי במשרד הבריאות
  • התפריט יתוכנן על ידי מנהל המסגרות בסיוע דיאטנים ואנשי מקצוע רלוונטיים-טבח /מנהל מטבח.
  • המזון ישונע לאתר הקייטנה או מחנה הנוער ברכב המאושר לתכלית זו על פי "רישיון עסק להובלה"
  • התפריט יפורסם מראש ויובא לידיעת ההורים והילדים
  • יש להעדיף הגשה בתפזורת, באופן שכל הילדים יוכלו ליהנות מארוחה חמה ומותאמת תוך אפשרות בחירה מתוך המזון המוגש
  • מומלץ שהמדריכים יאכלו גם הם עם התלמידים ובכך ישמשו להם דוגמה אישית

תפריטים מיוחדים

מתוך נוהל תזונה ומזון בקייטנות - חוזר משרד הבריאות, סעיף 6.8,

תלמידה אלרגית לסוגי מזון שונים מסתכלת על חבריה לכיתה אוכלים עוגות וממתקים
  • על ההורים להצהיר על צרכים תזונתיים מיוחדים של ילדם בעת הרישום למסגרות (בצירוף הנחיות כתובות מגורם רפואי)
  • על הנהלת המסגרות ליידע ולהדריך את צוות המדריכים בהתאם לרגישויות נוספות
  • יש להזמין מזון מותאם עבור ילדים בעלי צרכים תזונתיים ייחודיים (כגון: אלרגיים, חולי-סכרת, צליאק)
  • מנות מוכנות, ייעודיות לילדים הסובלים מרגישויות למוצרי מזון, יוגשו בגיוון יומי משתנה של 8 ימים לפחות

איכות הסביבה - כלים, מזון ומיחזור

מתוך נוהל תזונה ומזון בקייטנות - חוזר משרד הבריאות, נספח 3,

אין להשתמש בתבניות ביצים משומשות ליצירה מחשש להמצאות סלמונלה בתבניות!

  • בשימוש בכלים רב פעמיים יש להקפיד על הכללים הבאים:
    • כלי האוכל (צלחות, כוסות, סירים, בקבוקים ועוד) יהיו שלמים, ללא שריטות וללא חריצים העלולים לצבור חיידקים ולכלוך
    • לאחר כל ארוחה יש לזרוק את שאריות המזון שנותרו בכלי
    • יש לרחוץ את הכלים במים ובסבון או בדטרגנט בעזרת מברשת או ספוגית ולשטפם במים זורמים
    • אין לנגב את הכלים במגבת בד רב פעמית (ניתן לעשות שימוש במגבות נייר חד פעמיות)
    • במקרים חריגים, כגון אירוע של שלשולים, יש לחטא את הכלים לאחר הניקו הבסיסי-כאשר החיטוי ייעשה על ידי הכנסת הכלים למים רותחים למשך 15 דקות או טבילה בתמיסת כלור דלילה למשך 10 דקות
    • יש להקפיד כי לכל ילד תהיה כוס אישית שלו המסומנת באופן המאפשר לילד או לצוות זיהוי הכוס ובכך נמנע השימוש של מספר ילדים מכוס אחת
    • יש לאחסן את כוסות השתייה על מגש בכיתות או במטבח. אין להחזיקן בכיורי השירותים
  • מחזור תלמידים משתתפים בפעילויות מיחזור
    • ניתן להשליך בקבוקי שתייה גדולים למכלים לאיסוף בקבוקים המוצבים בכל מקום מרכזי.
    • בקבוקי פלסטיק וכן בקבוקי זכוכית ופחיות שתייה המכילים נפח של פחות מ-1.5 ליטר, ניתן להחזיר לרשתות השיווק ולקבל החזר עבור כל מיכל
    • מבקבוקי המשקה ניתן להכין יצירות וכלים שימושיים לשימוש נוסף מלבד מיכל לשתייה
      כגון אדניות ועציצים, בניית תפאורה להצגה, תיאטרון בובות, ועוד
  • נייר
    • יש להנחות את הצוות לחסוך בנייר: הדפסה דו-צדדית, שימוש בדפים משומשים כטיוטה כדפי ציור ויצירה לילדים ועידוד השימוש במדיה: עדכונים יועברו בהודעות לטלפון הנייד או לדוא"ל במקום בהדפסה על נייר
  • אריזות מזון
    • במסגרות בהן הילדים מביאים ארוחה מהבית ניתן להכין יחד מארז לכריך מאריזת פלסטיק משומשת או מבד לשימוש רב פעמי, במקום השימוש בשקיות ניילון חד פעמיות
  • אפשרויות לטיפול בשאריות מזון:
    • מזון שלא עבר כל עיבוד (מזון גולמי) ניתן להעברה ולשימוש
    • מזון מעובד/ מבושל שנשאר מהארוחה, לא ניתן לשימוש או העברה לאכילה במקום אחר!
    • מקליפות פירות וירקות, מזון שלא נאכל, שקיות תיונים ופסולת אורגנית נוספת אפשר להכין קומפוסט ביתי לעציצים ולגינה